Főoldal Kapcsolat Oldaltérkép Legyen a kezdőlapom Kedvencekhez
English
Bemutatkozás
Háttérinformáció
Kapcsolódó projektek
IKUT
Termálvíz, geológia
Geotermikus energia
IKUT projekt
Céljaink
Munkacsoportok
Rendezvényeink
Kapcsolódó linkek
Partnereink
Média
Geotermia
Dokumentumok
Kutatás jelentések
International Conference
Fenntartás
LENERG Létesítményenergetikai Klaszter
EGSL projekt
Debreceni Egyetem
DE MK

IKUT


Termálvíz, Geológia

Magyarország Európa kedvező geotermikus potenciállal rendelkező régiói között van számon tartva, ahol a jobb geotermikus adottságú területeknél előnyösen mérsékeltebb a recens szeizmikus aktivitás, és tagolt medenceszerkezetében hőkupolák és termálvízrezervoárok váltakoznak.

Bővebben

Geotermikus energia

A geotermikus energia alatt a földkéregben mindenütt jelenlévő, nem szoláris eredetű belső hőt értjük. Ez egy olyan belső energia, amely a radioaktív izotópok bomlásából, közvetve pedig a magmás és tektonikai folyamatokból származik. Készleteit a mag, a köpeny és a földkéreg nagy hőmérsékletű anyagtömegei tárolják és közvetítik. A Föld belső magjában igen nagy (4500-4700°C) hőmérséklet tételezhető fel, a kéreg-köpeny határon pedig a hőmérséklet megközelíti az 1500-2000 °C-ot. A földkérgen keresztül folyamatos hővezetés történik az alsó légkör, illetve a világűr irányába, melynek eloszlásában számos tényező okoz helyi anomáliákat (pl. kéregvastagság, szerkezeti töredezettség és aktivitás, magmamozgások a köpenyben és a kéregben, a felszínközeli zóna kőzettani adottságai és víztartalma).
Bővebben

Projekt ütemterv


Bővebben

A projekt szakmai tartalma és célrendszere

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez az alábbi projektelemek/munkák elvégzése szükséges:
- helyzetfelmérés;
- igényfelmérés;
- szakpolitikai háttér elemzése.
Jelen projekt esetében a felsorolt feladatok elvégzéséhez szükséges elemezni a magyarországi energiapiacot, az Európai Unió és Magyarország energiapolitikáját és energetikai stratégiáját, az érvényben lévő uniós és hazai szabályozásokat, trendeket és tendenciákat.

Bővebben
Készítette a Colour-System Digital Studio Készítette a Colour-System Digital StudioKészítette a Colour-System Digital StudioKészítette a Colour-System Digital Studio
Copyright © 2009 GEOREN. Minden jog fenntartva.